Aby korzystac z zawartosci forum nalezy sie zarejestrowac, mozna to zrobic za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych uzytkownikow! :-)

Poprzedni temat «» Następny temat

Zamknięty przez: janek1350
|1 Sty 2012|, o 14:33
Chamulec przedni problem po wymianie płynu.
Autor Wiadomość
elektryk182 
Użytkownik

Moto: Vipp Vapor
  Wysłany: |11 Kwi 2009|, o 07:17   Chamulec przedni problem po wymianie płynu.

Witam!
Mam problem z przednim hamulcem.Dziś pokusiło mnie wymienić płyn chamulcowy,odkręcam zbiorniczek a tam jakiś dziwny siwy płyn jest :ehh: odkręciłem przewód przy zacisku a tam leci czysty płyn.Odkręciłem przewód przy pompce a tam nic nie leci i rączka nie odbija więc odessałem strzykawką ze zbiorniczka.W pompce staną tłoczek.Nalałem nowego płynu i rozruszałem tłoczek poczym płyn zrobił się znowu siwy i tak kilka razy aż był czysty.nalałem płynu zakręciłem przewód przy pompce.Gibam rączką od hamulca a tu płyn ledwo ledwo leci.Przykręciłem przewód do zacisku i odpowietrzyłem a hamulców nie ma wcale chociarz nie jest zapowietrzone.Co się mogło stać?

XyX 
Użytkownik

Wysłany: |17 Kwi 2009|, o 06:25   

Naprawiłeś już czy nadal masz ten problem???

elektryk182 
Użytkownik

Moto: Vipp Vapor
Wysłany: |17 Kwi 2009|, o 20:21   

Nadal mam ten problem :/

XyX 
Użytkownik

Wysłany: |18 Kwi 2009|, o 05:54   

elektryk182 napisał/a:
Nadal mam ten problem :/

Skoro tak to masz 3 możliwości -pompę szlak trafił -rozszczelniony układ -złe odpowietrzenie Nie ma innej możliwości napisze ci w skrócie co i jak bo nie chce mi się zagłębiać w szczegóły! :P
Odpowietrzanie układu hamulcowego należy przeprowadzać w następujący sposób:
-napełnić płynem hamulcowym zbiornik płynu i podzespoły układu hamulcowego.
-założyć na odpowietrznik rurkę gumową, której drugi koniec należy zanurzyć w przeźroczystym naczyniu częściowo wypełnionym płynem hamulcowym tym samym, który znajduje się w układzie.
Zluzować lekko odpowietrznik, po czym szybko nacisnąć klamkę hamulca i powoli ją zwalniać, czynność powtarzać tak długo, aż z rurki będzie wypływał płyn bez, pęcherzyków powietrza.
-przy wciśniętej klamce hamulca zdjąć rurkę i dokręcić odpowietrznik.
-wytrzeć odpowietrznik z płynu hamulcowego hamulcowego założyć osłonę.

Czynność odpowietrzania należy powtórzyć przy zaciskach na wszystkich tarczach, sprawdzając i uzupełniając poziom płynu w zbiornikach. W przypadku naprawy tylko przedniego koła, lub tylko tylnego koła, odpowietrzanie należy przeprowadzić tylko dla jednego obwodu. Po całkowitym odpowietrzeniu układu należy uzupełnić płyn w zbiornikach do przepisowego poziomu.
Jeżeli przy odpowietrzaniu pęcherzyki powietrza nie przestają wychodzić z rurki, świadczy to o nieszczelności układy na złączach, uszkodzonych przewodach lub nieszczelności pomp hamulcowej lub zacisków. W takim przypadku należy odszukać nieszczelności, naprawić je i powtórzyć odpowietrzanie.
W motocyklach eksploatowanych około 3 lata zaleca się wymianę płynu hamulcowego, gdyż na skutek higroskopijności oraz utleniania się pewnych składników obniża się jego temperatura wrzenia. Gdy układ hamulcowy jest całkowicie opróżniony, wówczas należy przed odpowietrzeniem odkręcić, o kilka obrotów, odpowietrzniki kół i naciskając na klamkę hamulca kolejno dokręcać odpowietrzniki, gdy tylko zacznie wypływać płyn z każdego z każdego z nich. Następnie przeprowadzić odpowietrzanie wszystkich zacisków. Skok jałowy klamki hamulca powinien wynosić około 3 mm, sprawdzać go można lekko naciskając klamkę hamulca ręką. Regulację należy przeprowadzić za pomocą końcówki kulistej zabezpieczonej przeciwnakrętką.

To by było na tyle dosyć prosta sprawa jeżeli zastosujesz się do wyżej wymienionych wytycznych to na pewno poradzisz sobie z problemem :sugoi: a tak już na marginesie dlaczego miałeś inny kolor płynu ewentualnie gęsty a no dlatego że pod wpływem czasu temperatury pracy płynu jak również zmiany zima-lato płyn nieustanie pracuje gdy jeździsz natomiast w zimę podczas okazjonalnej bądź żadnej eksploatacji wytrącają się najwięcej elementarnych składników z płynu hamulcowego i w zbiorniczku jako ze jest go tam najwięcej zalegają sobie! ;D :)

jarek337 
Użytkownik

Moto: Ibis50AterazItaljetFormula
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: |21 Kwi 2009|, o 07:31   

a mam takie pytanko po co wymieniałeś płyn ?

Z chi??skich rzeczy dobry jest tylko ry??
Gość przecie?? dobrze wiemy , ??e masz ma??ego

tery1 
Użytkownik

Moto: Yamaha Aerox R :)
Wysłany: |21 Kwi 2009|, o 12:02   

jarek337, no płyn jak każdy inny trzeba z czasem wymienić :)

jarek337 
Użytkownik

Moto: Ibis50AterazItaljetFormula
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: |21 Kwi 2009|, o 12:14   

ale podam przykład kumpel ma yaroxa chiński kingway zrobił z 16 tys km i skuter się zatarł ale płynu do hamulców a 1 razu nie dolewał

tery1 
Użytkownik

Wysłany: |21 Kwi 2009|, o 12:54   

możliwe ale ja już tez przy swoim wymieniałem i jest ok a wymieniałem przez to ze był już brudny trochę :)

Raval 
Użytkownik

Moto: CPI Explorer
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: |17 Sie 2009|, o 10:24   

e czy możliwe że tarcza może się zgiąć podczas hamowania?? normalnego hamowania mam problem big problem

tery1 
Użytkownik

Wysłany: |17 Sie 2009|, o 14:30   

to jest raczej nie możliwe daj jakieś foto jak się zgięła

Raval 
Użytkownik

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: |17 Sie 2009|, o 17:41   

nie mam foto bo gołym okiem tego nie widać... jutro o 15 sąsiad mechanik ma to naprawić... okazało się jego okiem że tłoczek dociska... ale mi się wydawało że to z tarczką coś nie tak bo więc:
gdy kręcę przednim kołem tak jakby skuter jechał do przodu to czuje taki dosyć spory opór ;/ i to w jednym konkretnym miejscu się nasila, lecz gdy kręcę nim w przeciwną stronę to jest o wile lżej o wile słabiej wyczuwalny... wymieniłem płyn, próbowałem odpowietrzać ale nie wiem czy to mi wyszło... stary płyn był taki ciemniejszy bardziej... hamulec działa idealnie ale z początku był okropny opór... macie jakieś pomysły??

tery1 
Użytkownik

Wysłany: |17 Sie 2009|, o 20:34   

a nie miałeś żadnej gleby ??

Raval 
Użytkownik

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: |17 Sie 2009|, o 21:06   

Miałem... koń mi na drogę wyszedł... była noc on niespodziewanie wyszedł... ale to było jakiś miesiąc temu ale potem było ok to jakoś nie dawno się stało... a palenie gumy na asfalcie z zaciśniętym hamulcem?? bo to przedni tak działa

Raval 
Użytkownik

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: |17 Sie 2009|, o 21:08   

ale gdyby to była tarczka nie tak to chyba by było to samo w obie strony kręcenia kołem...

zip_vapor
Użytkownik

Wysłany: |17 Sie 2009|, o 21:50   

Możliwe że pompa hamulcowa siadła ;]

PamiÄ?tasz jak m??wi??e??, ??e dziewczyny sÄ? g??upie? Albo, ??e nigdy nie kupisz kom??rki?
A pamiÄ?tasz jak m??wi??e??, ??e nigdy nie kupisz skutera? ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi