Zamknięty przez: Przemo12 |17 Kwi 2012|, o 14:29 |
Blokada..której nie widać |
| Autor |
Wiadomość |
czaro1514
Użytkownik

Moto: Piaggio NRG Power
Silnik: 2T
Przebieg: 6700
Pojemność: 50cc
Specjalizacja: mechanika
Pomógł: 13 razy Wiek: 14 Dołączył: 23 Cze 2011 Posty: 150 Skąd: Sokoły
|
|
|
|
 |
melo999
Newsman Newsman

Moto: Piaggio Sfera
Przebieg: 25.000
Pojemność: 50
Pomógł: 56 razy Wiek: 17 Dołączył: 19 Sty 2011 Posty: 1156 Skąd: Machnówek
|
Wysłany: |12 Sty 2012|, o 17:59
|
|
|
Cyryl od początku ci pisałem że ta blokada nic nie daje i działa tylko na niekorzyść mam
nie pierwszy skuter i wiem ze to nic nie daje ale wy mnie nie słuchacie tylko robicie po swojemu ale w końcu człowiek uczy się na błędach ;)
jeżeli chcesz szybciej jechać wymień kit od dużo daje |
_________________ Mam skuter ale nie czekam na przystanku!!! |
|
|
|
|
 |
Cyryl
Użytkownik US944 '86

Moto: Honda Tact AF16
Przebieg: 26000
Wiek: 25 Dołączył: 11 Sty 2012 Posty: 17 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: |12 Sty 2012|, o 19:16
|
|
|
| czaro1514 napisał/a: | Cyryl, [...]
Na tym wariatorze jeśli dobrze wyregulujesz napęd spokojnie 60 polecisz , a nawet więcej.[...] | W zestawie dodawane są 3 komplety rolek o o wagach: 9,0gr, 10,0gr, 10,5gr
Na czym polega różnica (oprócz wagi ) ? Co dają lżejsze rolki, co cięższe ?Skuter inaczej się zbiera? Czy zaproponowany przez Ciebie wariator http://moto.allegro.pl/wa...2015537172.html jest wariatorem "szybkim" ? Gdzieś umknęło Wam moje pytanie, więc spytam znowu: czy wariator o średnicy 100mm będzie powodował wyższą prędkość maksymalną od tego o średnicy 88mm ? Jaką średnicę ma ten z aukcji? |
_________________ pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez Cyryl |12 Sty 2012|, o 20:38, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
 |
melo999
Newsman Newsman

Moto: Piaggio Sfera
Przebieg: 25.000
Pomógł: 56 razy Wiek: 17 Dołączył: 19 Sty 2011 Posty: 1156 Skąd: Machnówek
|
Wysłany: |12 Sty 2012|, o 19:37
|
|
|
rolki są do wyregulowania napędu amatorzy mówią tak lżejsze rolki lepsze przyśpieszenie cięższe rolki lepszy v\max z tym pierwszym się zgodze lecz z drugim nie ale jak dasz
za lekkie rolki to skuter będzie wył a jazdy zero ale jak z nowu dasz za ciężkie trudno mu będzie ruszyć musisz sprawdzić każde i zobaczyć na których najlepiej chodzi
melo999
W regulaminie pisze- Nie cytujemy całych wypowiedzi. Zmien to i zacytuj tylko fragment. Dostajesz upomnienie patrickvieira |
_________________ Mam skuter ale nie czekam na przystanku!!! |
|
|
|
|
 |
Cyryl
Użytkownik US944 '86

|
Wysłany: |14 Sty 2012|, o 22:13
|
|
|
Witam ponownie,
śnieg spadł i chwilowo mi unieruchomił skuter.. (tak, do tej pory dzielnie śmigałem)
rozglądam się za możliwe dobrymi częściami,
czy dobrze kombinuję, że wario http://www.rooader.pl/okn...=1&d2=19&d3=243 (zaznaczam fi 99,2mm ) będzie najszybszą z dostępnych opcji? Do tego konkretnego pasek będę dobierać już na miejscu, żeby nie było żadnej niespodziewajki z długością. Jakich prędkości można się spodziewać z wario tej średnicy? |
|
|
|
|
 |
czaro1514
Użytkownik

|
Wysłany: |15 Sty 2012|, o 09:49
|
|
|
Cyryl, Pasek ma długość u mnie 652x15.3.
A wracając do wariatora to lepiej trafić nie mogłeś. 85 złapiesz w mig , oczywiście jeśli masz odblokowany wydech. |
|
|
 |
Cyryl
Użytkownik US944 '86

|
Wysłany: |15 Sty 2012|, o 11:22
|
|
|
Witaj, skuter jest oryginalnie importowany z Japonii, świadczą o tym dokumenty i liczne 'krzaczkowe' napisy na naklejkach. Wspominam o tym dlatego, gdyż wcześniej pisałeś o tak zwanym mof'ie stosowanym na rynek niemiecki. Jeśli to blokada typowo 'europejska' - nie powinno jej być w moim skuterze. Oczywiście zakładam, że wydech jest oryginalny (ma napisy honda, ale to o niczym jeszcze nie świadczy..) Jeśli okaże się, że wydech jest niewystarczający po modyfikacji napędu- co opłaca się bardziej? - ingerować w posiadany czy kupić coś przyzwoitego i nowego? Dodam, że nie chciałbym by skuter był głośniejszy. Czy istnieją wydechy sportowe (poprawiające przelot spalin) ale zgrabne i ciche/cichsze od serii? Przy jakiej średnicy wario zastosowałeś pasek, którego wymiary podałeś? Naoglądałem się ostatnio bardzo dużo różnych wariatorów i ten uznałem za potencjalnie najbardziej efektywny. Jak rozumiem słusznie. Dla pewności pomierzę suwmiarką średnicę wału oraz tuleję, i biorę się za zakupy. Wszystko obfotografuję i pomierzę, żeby już było dla potomnych. Ach, jaka szkoda, że czasem nie udaje się samemu trafić na taki gotowy wątek. Ileż by było mniej nerwów
zielonego koloru używają moderatorzy. patrickvieira
Umknęło mi, przepraszam. Cyryl |
|
|
|
|
 |
czaro1514
Użytkownik

|
Wysłany: |15 Sty 2012|, o 12:01
|
|
|
Cyryl, Ja ten pasek zamontowałem do seryjnego wariatora. Na nim osiągi wzrosły na 65 km/h.
Teraz mam wariator Polini SC i też ładnie chodzi. Jest większy od serii jakieś 3-4 mm ale jest wytoczony pod innym kontem ( 15 stopni )
Co do wydechu to bardziej opłaca się kupić sportowy z dyfuzorem , niż obecny modyfikować. Ponieważ trzeba będzie cały wydech rozciąć na pół i później na przeglądzie mogą się doczepić że za głośno chodzi czy coś. |
|
|
 |
Cyryl
Użytkownik US944 '86

|
Wysłany: |15 Sty 2012|, o 13:35
|
|
|
No to powiem Ci, że wygląda to obiecująco..
Swoją drogą jeśli teraz mam 12mm paska, to już samo 15,3mm na seryjnym wario byłoby sporą różnicą. Jak rozumiem przy doborze części mogę korzystać z tego, że silnik mam wspólny z hondą vision, tak? Pytam, bo tact prawie nigdy nie jest wymieniana.. W przeciągu tygodnia powinienem mieć części, jeszcze się zastanawiam nad nowymi (wyższymi profilem) oponami, jeśli rozmawiamy o prędkości maksymalnej. Koła mam 10, i na tył myślałem o tym: http://www.rooader.pl/okn...1=354&d2=68&d3= Myślę, że coś i na tym można zyskać na prędkości.. ( i stracić na dynamice..) |
|
|
|
|
 |
czaro1514
Użytkownik

|
Wysłany: |15 Sty 2012|, o 17:05
|
|
|
Cyryl, nie wiem czy ta opona wejdzie ci w kratery.
Seryjna opona w Vision ma 3.00 x 10". Miałem przypadek że ona pękła więc założyłem oponę 3.50 x 10" no i tutaj brakuje jakieś 3 mm do końca krateru. Więc radził bym jeśli już brać oponkę 3.50 gdyż ta którą podałeś może , obcierać o krater.
Co do silników to tak, każdy silnik hondy na 10 " jest taki sam. ( No może X8R i Bali ma inny bo koła 12" i przeciwtalerz jest na klin nie na frez jak w innych hondach ). Nie wiem jak jest z cylkiem bowiem nigdy go nie widziałem. Ale inne podzespoły takie jak wariator , sprzęgło , pasek , gaźnik mają takie same. |
|
|
 |
Cyryl
Użytkownik US944 '86

|
Wysłany: |16 Sty 2012|, o 12:49
|
|
|
Witaj, też mam seryjnie 3.0x10''.. to stare popękane (chyba jeszcze oryginalne) dunlopy.. Za Twoją radą zajrzałem we wnękę tylnego koła i racja, jest baardzo mało miejsca na wyższą/szerszą oponę! (z przednim nie ma takiego problemu). Zacząłem się obawiać czy nawet to 3.5 wejdzie bez przeszkód..3mm to bardzo mało. W praktyce u Ciebie nic nie wadzi?
Żeby nie było, że OT zaznaczę, że profil opony może wpłynąć na prędkość, więc jest rodzajem 'blokady' ;) Dobra, odezwę się jak przyjdą części..Dzięki. |
|
|
|
|
 |
czaro1514
Użytkownik

|
Wysłany: |16 Sty 2012|, o 14:05
|
|
|
U mnie na oponie 3.50 nic nie obciera, wszystko jest idealnie.
Profil opony da ci do prędkości jakieś 2 km/h jak było w moim przypadku. |
|
|
 |
frezo1221
Użytkownik

Moto: star Quad
|
Wysłany: |19 Sty 2012|, o 21:48
|
|
|
poprostu kup nowy wariator i pasek 669-18-30 i będzie gicior a blaszkę wywal ja wywaliłem i nic nie dzwoni jak tu kolega mówi |
|
|
|
|
 |
Cyryl
Użytkownik US944 '86

|
Wysłany: |21 Lut 2012|, o 14:45
|
|
|
Witam, trochę się zmieniło w temacie,
podaję specyfikację dla hondy tact AF 16 dla potomnych.
Zmieniłem amortyzator tylny (pasuje 290 i 270mm) - na tym 29cm skuter stoi dość niestabilnie na obu stopkach, ale wygląda lepiej, jest wyższy, przyjemniej się na nim jeździ.
Okładziny hamulcowe na tył i przód są różne, nie są te same.
Wariator top racing next generation na tuleję 12,2mm nie podchodzi, jest za duży ( 99,8mm średnicy, seria 88mm- ten 99,8 po prostu się nie mieści w obudowie napędu!) "tuningowe" wariatory z allegro do hondy tact w praktyce NIE są tuningowe- porównywałem z oryginałem, są identyczne! . Można na nich tuning wykonać...szlifierką poprzez starcie części "najwyższej" stożka, który tworzy wario leżąc na płasko szerszą podstawą do dołu. Poprawa jest znaczna, niby patent, ale działa, dodaje +10km/h.
Pasek dayco 652X15.3 pasuje, ale zdaje się być.. za krótki. Ufam, że się wyciągnie, ale marna to nadzieja, wydaje się też być za wąski, wario styka się z przeciwtalerzem a pasek pozostaje 4-5mm poniżej górnej krawędzi wariatora.. Stąd starcie wario wpływa korzystnie na 'wypchnięcie" paska maksymalnie na zewnątrz.
Na wario własnego patentu oraz nowym pasku i z seryjnym tłumikiem honda szła po prostej licznikowe 60kh/h, z gps'em na pokładzie dokładnie 57.
Wstawiłem wydech leovince rr z hondy x8rs, (przerobienie trwało 15 minut) osiągi wzrosły odczuwalnie; po prostej z gps'em 64 km/h, po lekkiej krzywiźnie ( nie z górki!) - 72km/h. Realna prędkość podróżowania 62-3 km/h.
Ze względu na kosmiczne spalanie wstawiłem nowy gaźnik, na starym skuter palił 4L/75km, co było po prostu masakrą. Na nowym gaźniku i z nowym wydechem pali... 4L/100km! (pojemność to wciąż 50ccm!)
Blokad nie ma, skuter zbiera się bardzo fajnie, ale spalanie jest o (co najmniej) litr za duże! Jakieś rady, sugestie? Szperając w sieci powinno to palić 2.5-3 litry, ale nie 4.
ps. Do hondy tact AF16 nie podejdzie żadna inna opona niż 10X3.0. O 3.5 można zapomnieć, niestety.
wydech- widać miejsce cięcia-spawania. Podłączenie pod cylinder zostało z wydechu seryjnego.. można było ciąć nowy wydech 5-7cm wyżej, ale to było rozwiązanie "bezpieczne" dla krzywizny wydechu, i wszystko działa znakomicie, a po założeniu plastików spawy są niewidoczne.
Porównanie wario seryjnego (z lewej) z tuningowym next generation 98,8mm..
zdjęcie gps'a na lusterku na dowód, że mówimy o prędkościach prawdziwych, a nie zawyżanych przez licznik i wyobraźnię.

|
|
|
|
|
 |
|
|