Aby korzystac z zawartosci forum nalezy sie zarejestrowac, mozna to zrobic za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych uzytkownikow! :-)

Poprzedni temat «» Następny temat

Zamknięty przez: Przemo12
|17 Kwi 2012|, o 14:29
Blokada..której nie widać
Autor Wiadomość
Cyryl 
Użytkownik
US944 '86

Moto: Honda Tact AF16
Silnik: 2T
Przebieg: 26000
Pojemność: 50
Wysłany: |11 Sty 2012|, o 14:13   Blokada..której nie widać

Witam, jestem nowy na forum, więc żeby nie mnożyć niepotrzebnie tematów proszę uznać to za przywitanie ;)

Nabyłem używany zablokowany skuter. Wszystko działa w nim jak należy a prędkość maksymalna wynosi 45km/h. Skuter ma swoją moc, nie jest zablokowany na gaźniku ani w inny sposób zdławiony. Chcąc zmienić jego dotychczasowy Vmax rozkręciłem obudowę napędu, dostałem się do paska, oddzieliłem przeciwtalerz od wariatora. Spodziewałem się, że na tym drugim będzie ogranicznik, nic jednak nie było. Sfotografowałem sytuację w której przeciwtalerz styka się z wariartorem a pasek napędu tkwi głęboko między nimi, a powinien być przy ich górnych(zewnętrznych) krawędziach. Dodam, że wyraźnie widać, że pasek nie przemieszcza się po całym zakresie oferowanym przez zarówno przeciwtalerz jak i wariator. (zaznaczyłem tą 'nieaktywną' część na obu dołączonych zdjęciach) Moje pytanie brzmi: dlaczego pasek nie dochodzi do konca? Czy mam rozumieć, że winnym niskiej prędkości jest JEDYNIE ów ścięty pasek i to, że jest już za wąski? Skuter zdaje się mieć moc i do 45 rozpędza się całkiem żwawo. Czy do uzyskania wyższych prędkości niezbędny jest sportowy wariator? czym on się różni od seryjnego? Obecny ma średnicę 87mm. Tuningowy, znaleziony na allegro..88mm. O co więc chodzi, w czym rzecz? Proszę o pomoc, jestem nieco zdezorientowany tym, co zobaczyłem. Spodziewałem się blokady.. a tu blokady nie ma.

Z góry dziękuję za pomoc

NaRaKu 
Mechanik
Bestia

Moto: Magnus Solatio 2005r.
Silnik: 4T
Przebieg: 17.108.0km
Pojemność: 72ccm ( DOCIERAM xD )
Specjalizacja: tuning mechaniczny
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: |11 Sty 2012|, o 14:24   

Cyryl, no pasek nie wchodzi do końca bo wariator styka sie z przeciwtalerzem.
Jakie masz wymiary paska?i jaka pasek ma grubosc ?
Zrób zdjecie wario z tyłu.

Cyryl 
Użytkownik
US944 '86

Wysłany: |11 Sty 2012|, o 14:33   

Jak rozumiem talerz z wariatorem pokazanym na zdjęciu stykają się przy maksymalnych obrotach i wtedy pasek powinien być maksymalnie 'wysoko'. Jak widać pasek nie korzysta z całej płaszczyzny i w tym (słusznie?) widzę ograniczoną prędkość. Pasek.. ma 64cm długości.. grubości nie zmierzyłem, ale 10-12mm,nie więcej. Nie zmierzę go, bo złożyłem całość do kupy. Wario jest seryjne, dokładnie takie jak tutaj : http://allegro.pl/wariato...2036302043.html Jedyna różnica to ta, ze już jest nieco wyślizgane, wyżłobione przez pasek, co wyraźnie czuć pod palcem i widać gołym okiem. Czym się różni wariator seryjny od 'tuningowego' mającego 1mm średnicy więcej?

aro8520 
Użytkownik

Moto: Kingway Guliver
Przebieg: 9000 km
Pojemność: 50 ccm
Wysłany: |11 Sty 2012|, o 14:55   

Cyryl, Wariator ma blokadę!! Widać to na 2 foto jedną śróbkę od niej. Zdejmij wariator i odkręć 3 śróby z tyłu na wariatorze od blokady i zdejmij tą blaszkę z tyłu którą trzymają śróbki.

czaro1514 
Użytkownik

Moto: Piaggio NRG Power
Przebieg: 6700
Pojemność: 50cc
Specjalizacja: mechanika
Wysłany: |11 Sty 2012|, o 15:01   

NaRaKu, wario z tyłu wygląda tak
Cyryl, Tak ta blacha przykręcona na 3 śrubki to blokada.
Sam ją miałem w Hondzie tyle że Vision.
Ale nawet jeśli ją zdejmiesz da ci to max 5 km/h do v-max. Ponieważ masz zbyt wyślizgany wariator.
A ten który podałeś na aukcji jest że tak powiem wulgarnie " g**no wart "
Kup jakiś lepszy. Np Malossi Multivar . Polini SC lub jeśli chcesz coś tańszego to polecam Wario Top Racing. 160-170 zł i całkiem przyzwoite osiągi i jakość porównywalna z Multivarem.
Liczę na pomógł.

Cyryl 
Użytkownik
US944 '86

Wysłany: |11 Sty 2012|, o 15:22   

Super, to jest konkretna podpowiedź i niezła pomoc.
No właśnie.. nie chcę się pchać niepotrzebnie w duże koszta, ale nie chcę też kupić dziadostwa- sknera dwa razy traci. Czy oferowane wariatory różnią się od siebie prędkością, jaką powodują? Celuję w możliwe wysoką prędkość, nie jednak kosztem osłabienia całości konstrukcji silnika/napędu. 60 w zupełności by mi wystarczyło. Co zatem najlepiej kupić? Proszę o konkretną poradę, nie znam się na tym i ufam, że zostanie mi doradzone coś dobrego i niekoniecznie na wyrost drogiego. Samo posiadanie drogiego wario dla faktu posiadania drogiego wario mnie nie kręci :) A co z paskiem? Mam oznaczenia spisane z obecnego.. ale jaką powinien on mieć długość/szerokość? zastanawiam się ile mi się ten wyciągnął i starł..

aro8520 
Użytkownik

Wysłany: |11 Sty 2012|, o 17:21   

Cyryl, Kup polini spped control a co do paska to możesz kupić nowy tylko nie zapomnij o tym żeby miał takie same wymiary.

czaro1514 
Użytkownik

Wysłany: |11 Sty 2012|, o 17:25   

Cyryl, Co do paska to polecam pasek firmy Dayco.
Na tym pasku i wariatorze Polini speed control. Osiągi z 55 poprawiły mi się na 75 km/h.
A co do wariatora. Zdejmij go i zmierz średnicę wewnętrzną tulejki. Jeśli wynosi 12mm. Możesz swobodnie brać
http://moto.allegro.pl/wa...2015537172.html
Na tym wariatorze jeśli dobrze wyregulujesz napęd spokojnie 60 polecisz , a nawet więcej.
Tylko pamiętaj żeby dokręcić wariator najmocniej jak się da i nie przesadzaj z prędkościami , bo sądząc po przebiegu jeśli będziesz cały czas ciągnął na full maneta mogą być nie przyjemne skutki np. Zatarty cyl.

melo999 
Newsman
Newsman

Moto: Piaggio Sfera
Przebieg: 25.000
Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: |11 Sty 2012|, o 18:58   

Cyryl, powiem ci tyle że ta blacha z tyłu jest potrzebna, ponieważ ona trzyma rolki
i ślizgi jak ją zdejmniesz wszystko będzie dzwonić sprawdzone w praktyce :shy:

Cyryl 
Użytkownik
US944 '86

Wysłany: |11 Sty 2012|, o 23:49   

czaro1514 napisał/a:
NaRaKu, [...] Tak ta blacha przykręcona na 3 śrubki to blokada.
Sam ją miałem w Hondzie tyle że Vision.
Ale nawet jeśli ją zdejmiesz da ci to max 5 km/h do v-max. Ponieważ masz zbyt wyślizgany wariator. [...]

Witam, odkręciłem/usunąłem tę blaszkę-blokadę, usunąłem z wnętrza wariatora cały syf składający się z zaschniętego smaru zmieszanego ze sproszkowaną gumą paska , wszystko umyłem w acetonie i złożyłem do kupy 'na sucho' . Rolki wciąż okrągłe, chociaż nie idealnie.Prędkość maksymalna nie wzrosła ani o kilometr, nie zmieniło się totalnie nic. Logicznie wynika, że pierwsze co należy zmienić to pasek i jeśli prędkość na nowym chociaż ciut wzrośnie- zdecyduję się na 'szybszy', zaproponowany w linku wariator.

melo999 Po złożeniu co ważne nic nie dzwoni, zachowuje się dokładnie tak samo jak przed ingerencją, za to skuter zbiera się jakby konkretniej. Nie podważam Twojej wiedzy, po prostu w moim przypadku nic złego się nie dzieje, przejechałem kilka kilometrów już i nie słyszę najmniejszych niepokojących objawów.

aro8520 Pasek który mam teraz nie trzyma żadnych wymiarów, jest wyciągnięty, pościnany i postrzępiony. Rzecz w tym, że nie wiem na jaki go wymienić.

czaro1514 Chciałem więc spytać o to jaki wymiar powinien mieć nowy pasek. Nazwa samej firmy niestety mi nie wystarczy. Na allegro oferowane są 652,654, 664mm.. o przeróżnych ich szerokościach nie wspomnę. PET'ki do swojego skutera nie posiadam i nigdzie informacji nt. rozmiarów stosowanego paska nie jestem w stanie znaleźć. Pasek to pierwsze co zmienię więc chcę kupić stuprocentowo dobry by już wyeliminować ten problem w temacie poprawy osiągów skutera. Mogę prosić o poradę/konkretną aukcję?

W ogóle dziękuję za rzeczowe odpowiedzi, bardzo jestem wdzięczny za wszelką pomoc, życzliwość i zaangażowanie. To moje pierwsze kroki z własnym jednośladem i bez Was byłoby dużo trudniej sprostać zadaniu.
Ostatnio zmieniony przez Cyryl |12 Sty 2012|, o 11:49, w całości zmieniany 1 raz  

melo999 
Newsman
Newsman

Moto: Piaggio Sfera
Przebieg: 25.000
Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: |12 Sty 2012|, o 05:32   

Cyryl, moze u cb tak było ale w większości modeli ta blokada nic nie daje działa tylko na niekorzyść :shy:

Cyryl 
Użytkownik
US944 '86

Wysłany: |12 Sty 2012|, o 14:26   

Witam,
podjechałem dziś sklepu z częściami, pytałem o pasek.
Powiedziałem o modyfikacji wariatora jakiej dokonałem, pracownik stwierdził, że wymiana paska nie ma sensu jeśli planuję wsadzić inne wario. Dodał też, że nie wolno w oryginalnym seryjnym wariatorze usuwać tej blachy pod żadnym pozorem, i że nie stanowi ona blokady. Blokadą (której nie ma) jest jedynie pierścień który nie pozwala zbliżyć wario do przeciwtalerza. Wydaje się to logiczne, bo po zdjęciu blachy wario skuter wcale nie jedzie szybciej. Zbierać się może lepiej ze względu na wywalenie smaru który zamiast pomagać rolkom- tylko im przeszkadzał, a dwie z pięciu całkiem zblokował. Tak więc otworzę wario, dam nowy smar i złożę to wszystko do kupy. Zmierzę średnicę tulei i kupię progresywny wariator. Dopiero wtedy będzie można dopasować odpowiedni pasek, niestety.

czaro1514 
Użytkownik

Wysłany: |12 Sty 2012|, o 14:33   

melo999, na jaką nie korzyść ? Zauważ że sportowe wariatory wcale nie maja tej blokady.
Na tym wario jak zmienisz pasek osiągniesz max 65 km/h ale radziłbym wymienić je dla lepszych efektów.

Silnik masz taki jak ja. U mnie seryjny pasek też nie ma rozmiarów. Na dayco mam 652x15.3
Tylko nie sugeruj się ceną. Dobry pasek kosztuje Te wszystkie paski za 10-30 zł to paski no name które po 2 tys km wyglądają gorzej niż seryjny.aro8520 wie o czym mówię ;) .
http://moto.allegro.pl/pa...2036690915.html
Ja kupowałem ten pasek. O tych oznaczeniach.

komodo997
Użytkownik

Moto: CPI POPCORN
Przebieg: 10600
Pojemność: 56ccm
Wysłany: |12 Sty 2012|, o 14:41   Blokada..której nie widać

Jest tam taka tulejka odblokowana powinna mieć 36mm kumpel tak miał jechał mu tylko 45 tulejka miała ponad 40mm dał ją do tokarza ztoczył ją do 36mm i wymienił pasek tera mu idzie 65.

aro8520 
Użytkownik

Wysłany: |12 Sty 2012|, o 14:41   

czaro1514, wiem, wiem o czym mówisz.Tylko jest wada pasków dobrych bo przeważnie robią "rowki" na wariatorach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi