Zamknięty przez: janek1350 |1 Sty 2012|, o 12:05 |
Jazda bez prawa jazy i dowodu rejestracyjnego |
| Autor |
Wiadomość |
Neptun
Użytkownik

Moto: Simson SR 50
Silnik: 2T
Przebieg: 10.550
Pojemność: 50ccm
Specjalizacja: mechanika
|
Wysłany: |19 Kwi 2011|, o 18:17 Jazda bez prawa jazy i dowodu rejestracyjnego
|
|
|
Kierowca nie będzie musiał wozić ze sobą prawa jazdy, dowodu rejestracyjnego i ważnej polisy OC. Pozwoli na to nowe prawo, które ma wejść w życie w przyszłym roku.
Szykowana właśnie przez urzędników Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji nowa ustawa niesie wiele ułatwień dla kierowców. Jednym z najważniejszych jest brak obowiązku posiadania podczas kontroli drogowego prawa jazdy, dowodu rejestracyjnego (o ile jest się właścicielem kierowanego pojazdu) i dowodu zawarcia ważnej polisy OC.
Kierowca będzie się musiał wylegitymować jedynie dowodem osobistym lub paszportem, a pozostałe informacje (o uprawnieniach do kierowania, własności pojazdu, ubezpieczeniu OC) policjant sprawdzi w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. Z bazą danych będzie się mógł połączyć za pomocą komputera zainstalowanego w radiowozie.
Projekt ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców zakłada również, że kierowca będzie mógł prowadzić od razu po zdaniu egzaminu. Prawa jazdy mają bowiem wydawać wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego.
Urzędnicy proponują także, by samochód i motocykl– również ten sprowadzony z zagranicy – można było rejestrować tylko w jednym miejscu – starostwie powiatowym lub urzędzie miejskim (miasta na prawach powiatu). Co ciekawe, rejestracji będzie można dokonać w dowolnym urzędzie niezależnie od miejsca zamieszkania, a numer rejestracyjny samochodu nie będzie się zmieniał, nawet jeśli auto zostanie sprzedane nowemu właścicielowi.
Wszystkie te udogodnienia mogą wejść w życie dzięki uruchomieniu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. Jak informuje MSWiA, projekt ustawy ma w kwietniu trafić do konsultacji międzyresortowych. Powinien zostać uchwalony przez parlament jeszcze przed wakacjami. W życie ma wejść rok od uchwalenia, a więc w połowie 2012 r.
Wątpie w to ponieważ dużo mówią i ogłaszają a mało robią. Dużo rzeczy mają wprowadzić niby na rok 2012 min. te prawo jazy od lat bodajże 21.
|
|
|
|
|
 |
Gerwazy
Moderatorzy SUPER VIP

Moto: Branson Pallas by Lifan Honda
Silnik: 4T
Przebieg: ooo juz ponad 25tyś.km
Pojemność: 65ccm
Specjalizacja: brak
Pomógł: 69 razy Wiek: 37 Dołączył: 30 Gru 2008 Posty: 1152 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: |20 Kwi 2011|, o 07:06
|
|
|
lipa z tego bedzie,a prawko swoją droga powinno byc od 21 lat,bo nie obrażając nikogo taki szczeniak zrobi prawko i wtedy szajba,najwięcej wypadków powodują własnie młodzi kierowcy |
_________________ ...Skuter Team Poland...
Gość NIE DZIĘKUJ-DAJ POMÓGŁ
Gość może jadę wolno,ale zawsze przed tobą...

|
|
|
|
|
 |
Pawel13222
Użytkownik Elektryk

Moto: Inca Spartan 2t. 7KM
Przebieg: 12300
Pojemność: 65 CCM Cuga Performance
Pomógł: 50 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Gru 2010 Posty: 991 Skąd: CK/Kielce
|
Wysłany: |20 Kwi 2011|, o 12:01
|
|
|
| Gerwazy, Gerwazy masz tutaj rację, jednak są ludzie którzy mogą dostać Prawko nawet przed tym 18 rokiem życia. Chodzi mi tutaj o osoby Odpowiedzialne... Ale co to ma do tego. Pierdoły pierdołami, wierzycie, że wejdzie? Tak jak prawo Jazdy AM. nagali się przez 2 tygodnie miało wejść od 2011. Czemu nie weszło? Bo nie potrafili się zgadać na ten temat... Nasz rząd jest taki, że nie potrafi nic zrobić |
_________________ Czy chińczyk czy firma i tak się psuje. Do chińczyka części tanie...
Powiedz mi teraz jedno...
Po cholerę przepłacasz po raz pierwszy przy kupnie firmy i drugi raz przy kupnie części? |
|
|
|
|
 |
Mutwas
Użytkownik MUTWAS

Moto: router grande lux
Przebieg: 1400 km
Pojemność: 50 cc
Specjalizacja: tuning optyczny
Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 12 Lut 2011 Posty: 56 Skąd: Wroc??aw
|
Wysłany: |20 Kwi 2011|, o 15:23
|
|
|
| Gerwazy, tak masz racje z tym że lipa z tego będzie ale co do tego prawka od 21 roku życia to sie nie zgodzę bo są młodzi ludzie odpowiedzialni, którym nie odbija żeby kręcić po 200 na naszych pięknych drogach. Sam będę chciał wyrobić sobie prawko na motor zaraz po 18 roku życia i dlatego cieszę się że rocznik 94 jeszcze będzie miał taką szansę . No ale w naszym pięknym kraju z "mądrymi" politykami na pewno jeszcze coś się pozmienia i to nie raz więc nie ma w co wierzyć bo uwierzę dopiero kiedy wejdzie ;D |
_________________ JEDNO ??YCIE, JEDEN CEL. LATAÄ? HONDÄ? CBR!!
!!!!!!!!!!!NIE BÄ?D?? ??Y?A DAJ POM??G?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
 |
Neptun
Użytkownik

Moto: Simson SR 50
Przebieg: 10.550
Pojemność: 50ccm
|
Wysłany: |20 Kwi 2011|, o 17:29
|
|
|
Oj... macie problem, tak naprawdę te posty z newsami piszę min. po to aby za np. kilka lat ( jeżeli jeszcze forum będzie funkcjonowało) przeczytać i zadać sobie pytanie " Co politycy zrobili przez ten czas" czytając ten post.
Oni nigdy tego nie wniosą. Tyle rzeczy mają wnieść na rok 2011 i coś tego niema.
Politycy tylko się tak zgrywają żę niby coś robią żeby ludziom w głowie pomieszać a pózniej i tak tego nie zrobią. |
|
|
|
|
 |
San23
Użytkownik

Moto: Coliber
Przebieg: Nieznany
Pojemność: 72ccm
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 465 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: |21 Kwi 2011|, o 07:16
|
|
|
| umy napisał/a: | | Sam będę chciał wyrobić sobie prawko na motor zaraz po 18 roku życia i dlatego cieszę się że rocznik 94 jeszcze będzie miał taką szansę . |
Ja słyszałem że nie będzie można robić już na A od 18 lat (chodzi o nasz rocznik). Nawet ci co się urodzili w styczniu i wcześniej się zapiszą na kurs to nie będą mogli zrobić prawka na A bo ustawa wchodzi w styczniu 2012r. |
|
|
|
|
 |
coliber75
Użytkownik

Przebieg: 6000
Pojemność: 72
Specjalizacja: tuning mechaniczny
|
Wysłany: |21 Kwi 2011|, o 18:01
|
|
|
| San23 napisał/a: | | Ja słyszałem że nie będzie można robić już na A od 18 lat (chodzi o nasz rocznik). Nawet ci co się urodzili w styczniu i wcześniej się zapiszą na kurs to nie będą mogli zrobić prawka na A bo ustawa wchodzi w styczniu 2012r. |
Bushahahahahahahha ;d Przepraszam San23, ale musiałem haha no to ładnie ch... ,że ja 96 ale nie mam takiego pecha |
_________________ Setup
-Cylinder 72ccm,g??owica
-sportowy wa??ek rozrzÄ?du
-dysza 80
-rolki 7.5g
v-max 85kmh |
|
|
|
|
 |
Lukap
Grafik

Moto: Piaggio Vespa ET2
Przebieg: 28.000 Km
Pomógł: 23 razy Wiek: 16 Dołączył: 29 Gru 2010 Posty: 439 Skąd: Gorlice
|
Wysłany: |21 Kwi 2011|, o 19:14
|
|
|
| Gerwazy napisał/a: | | :] lipa z tego bedzie,a prawko swoją droga powinno byc od 21 lat,bo nie obrażając nikogo taki szczeniak zrobi prawko i wtedy szajba,najwięcej wypadków powodują własnie młodzi kierowcy |
JA się z tobą nie zgadzam ja już jeżdżę od dawna samochodem ( oczywiście bocznymi drogami) i nie miałem jeszcze żadnych problemów. |
_________________ Vespa rocket |
|
|
|
|
 |
San23
Użytkownik

|
Wysłany: |21 Kwi 2011|, o 20:52
|
|
|
| coliber75 napisał/a: | Bushahahahahahahha ;d Przepraszam San23, ale musiałem haha no to ładnie ch... ,że ja 96 ale nie mam takiego pecha |
O co ci chodzi ???? Bo nie czaje. |
|
|
|
|
 |
NaRaKu
Mechanik Bestia

Moto: Magnus Solatio 2005r.
Przebieg: 17.108.0km
Pojemność: 72ccm ( DOCIERAM xD )
Pomógł: 404 razy Wiek: 16 Dołączył: 12 Lut 2011 Posty: 3473 Skąd: Płock
|
|
|
|
 |
coliber75
Użytkownik

|
Wysłany: |22 Kwi 2011|, o 18:09
|
|
|
San23, To,że w ch&*... roczniku jesteś rok 93 i byś miał od 18stki |
_________________ Setup
-Cylinder 72ccm,g??owica
-dysza 80
-rolki 7.5g
v-max 85kmh |
|
|
|
|
 |
kamiilekag
Użytkownik

Moto: bÄ?dzie :D
Pojemność: 50cc
|
Wysłany: |23 Kwi 2011|, o 14:14
|
|
|
| nie ma to troche sensu, ;/ bo jak ktos bedzie chcial pozyczyc od nas samochod to nie moze ;/ |
_________________ Pomog??em ??? To daj pom??g?? !!! |
|
|
|
|
 |
San23
Użytkownik

|
Wysłany: |23 Kwi 2011|, o 14:53
|
|
|
| kamiilekag napisał/a: | | bo jak ktos bedzie chcial pozyczyc od nas samochod to nie moze ;/ |
Może tylko musisz mu dać dowód rejestracyjny. Ale moim zdaniem to nie wejdzie. |
|
|
|
|
 |
coliber75
Użytkownik

|
Wysłany: |24 Kwi 2011|, o 06:57
|
|
|
| zamiast budować lepsze drogi to zmieniają tylko prawa bo tylko na tyle ich stać. jeszcze najgorsze jest to jak Polska małpuje od innych krajów... |
_________________ Setup
-Cylinder 72ccm,g??owica
-dysza 80
-rolki 7.5g
v-max 85kmh |
|
|
|
|
 |
San23